Subsidie zonnepanelen 2018: een handig overzicht

Subsidie zonnepanelen 2018: een handig overzicht

Subsidie op zonnepanelen voor 2018? Welke mogelijkheden bestaan hierbij en is het interessant om van zonnepanelen te kopen met subsidie. Voor particulieren en zakelijke gebruikers zijn er meerdere mogelijkheden.

Subsidie zonnepanelen 2018

Subsidie zonnepanelen 2018 voor particulieren

Voor particulieren is er geen subsidie, maar er is wel de interessante BTW-regeling die ook in 2018 actueel is. Daarbij krijgen particulieren de mogelijkheid om de volledige BTW op de aanschaf van zonnepanelen terug te ontvangen. De overheid kan een particulier namelijk aanmerken als ondernemer omdat hij stroom levert aan het net. Over de levering hoeft de particulier slecht een klein deel aan BTW af te dragen waardoor de aanschaf van zonnepanelen voor een particulier praktisch gelijk is aan het bedrag exclusief BTW. Let op: een particulier moet zich daarvoor wel aanmelden als ondernemer. In het verleden was dat nog een hele opgave, maar tegenwoordig heeft de belastingdienst een heel eenvoudig formulier beschikbaar, speciaal voor particulieren die zonnepanelen hebben aangeschaft. Zonnepanelen.net heeft een stappenplan voor BTW teruggave zonnepanelen voor u beschikbaar.

Deze regeling is over het algemeen interessanter dan de (lokale) subsidie zonnepanelen 2018.

Voor de situatie van de terugleversubsidie voor zonnepanelen vanaf 202o kunt u hier lezen; terugleversubsidie zonnepanelen

Lokale zonnepanelen subsidie 2018

Er is voor particulieren vanuit de overheid geen landelijke subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen. Wel kunnen er vanuit gemeentes subsidiemogelijkheden bestaan. Veelal gaat het hierbij om financieringsmogelijkheden. Om te bekijken welke subsidies er bestaan kunt het beste de website www.energiesubsidiewijzer.nl raadplegen.

EnergieBespaarlening

Voor woningbezitters is er een mogelijkheid om met een zeer lage rente een lening af te sluiten voor de aanschaf van zonnepanelen. er zal naast de aanschaf van zonnepanelen ook een andere investering gedaan moeten worden in bijvoorbeeld isolatie, een zonneboiler of het inregelen van uw cv. De EnergieBespaarlening is dus niet direct een subsidie, maar een stimulans voor mensen die de financiële middelen niet hebben om te investeren in energiebesparende maatregelen.

Zakelijke subsidie zonnepanelen 2018

In voorgaande jaren waren er op zakelijk gebied verschillende mogelijkheden voor de subsidie bij de aanschaf van zonnepanelen. Het ging hierbij bijvoorbeeld om de volgende mogelijkheden:

– Milieu-investeringsaftrek (afgekort: MIA)
– Energie-investeringsaftrek (afgekort: EIA)
– Kleinschaligheidsaftrek (afgekort KIA)
– Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

Zodra de details voor de subsidie zonnepanelen 2018 beschikbaar zijn zullen wij hierover publiceren.

Meer informatie over deze subsidie zonnepanelen 2017 voor zakelijke partijen hebben wij geschreven in het volgende artikel: subsidie zakelijk.

Stroom die je aan het net levert: salderen en teruglever-vergoeding

Meestal produceren zonnepanelen stroom op een moment dat jij zelf geen stroom gebruikt. Die stroom wordt dan geleverd aan het elektriciteitsnet. Het energiebedrijf verrekent de levering vervolgens met de stroom die jij afneemt van het net (dit heet salderen) en betaalt daarvoor dezelfde prijs als jij betaalt voor jouw stroom (gemiddeld 20 cent per kWh, prijspeil 2018).

Deze salderingsregeling geldt in ieder geval tot en met 2019. Vanaf 2020 komt er waarschijnlijk een teruglever-subsidie voor in de plaats. Met die subsidie verdien je jouw zonnepanelen in gemiddeld 7 jaar terug. Heb je al zonnepanelen? Er komt een overgangsregeling. Meer informatie is te vinden op Rijksoverheid.

Salderen heeft maximum

Salderen heeft wel een maximum: lever je jaarlijks meer stroom aan het net dan wat je van het net afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het overschot dat je produceert. Deze zogeheten terugleververgoeding verschilt per energiebedrijf en ligt ongeveer tussen 3 en 11 cent per kWh.

Hoogte terugleververgoeding verschilt

Een voorbeeld: je neemt 2.000 kWh stroom per jaar van het net af en levert via je zonnepanelen 2.500 kWh aan het elektriciteitsnet. Het energiebedrijf moet voor 2.000 kWh geleverde stroom het geldende stroomtarief betalen (20 cent per kWh, prijspeil 2018). Voor de overige 500 kWh mag het een lager tarief betalen (dit wordt vaak de terugleververgoeding genoemd). Het energiebedrijf mag het lagere tarief zelf vaststellen. De vergoeding verschilt sterk per energiebedrijf en ligt ongeveer tussen de 3 en 11 cent per kWh. Als je veel stroom produceert, is het is dus de moeite waard om verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Op internet staan overzichten, zoek bijvoorbeeld op ’terugleveren stroom en salderen’. Wil je precies weten wat je krijgt, neem dan contact op met het energiebedrijf.

Vereniging van Eigenaren

Deze saldering van duurzaam opgewekte elektriciteit geldt alleen voor kleinverbruikers (naast huishoudens bijvoorbeeld scholen, verenigingen van eigenaren en sportparken). Bij een vereniging van eigenaren wordt gekeken naar het totale gezamenlijke stroomgebruik, tenzij een stroomverdeler wordt gebruikt. Deze verdeelt de geproduceerde stroom over de verschillende, individuele aansluitingen. Lees hierover meer op Zonnepanelen voor VvE.

Geschikte meter nodig

Om te weten hoeveel stroom je zonnepanelen aan het net hebben geleverd, heb je een meter nodig die niet alleen kan meten hoeveel stroom je van het net afneemt, maar ook hoeveel je aanlevert. Heb jij geen geschikte meter, vraag dan de netbeheerder de meter te vervangen. Daar zijn wel kosten aan verbonden.

Heb je een meter die de stroom die jij levert niet registreert, maar die wel terug kan draaien? Dan verrekent jouw meter jouw afname van elektriciteit automatisch met de geleverde elektriciteit. Zo’n meter mag blijven zitten totdat die niet meer werkt.

Lokale of regionale subsidies

In sommige gemeentes of provincies kun je subsidie krijgen als je zonnepanelen op je dak legt. Je ontdekt eenvoudig of dat in jouw woonplaats het geval is op Energiesubsidiewijzer.nl.

Btw op zonnepanelen terugvragen

Particulieren kunnen de btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. Lees hoe eenvoudig dit is op Btw op zonnepanelen terugvragen.

Zonnepanelen steeds goedkoper

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden, hoewel de prijsdaling wel iets afvlakt. De ontwikkeling zie je in de grafiek hieronder

1782-ZPtrend-726.jpg

bron: www.zonnepanelen.net / www.milieucentraal.nl

Zelfbouw architect? EH-ARCHITECTS. Architectenbureau Den Haag 

Een kavel op het oog en op zoek naar een ervaren zelfbouw architect? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

EH-ARCHITECTS. is een architectenbureau uit Den Haag gespecialiseerd in duurzame zelfbouw en samenbouw projecten voor particulieren met een bijzondere woonwens. Wij ontwerpen, begeleiden en realiseren duurzame en betaalbare woningen met hoge architectonische kwaliteit op zelfbouwkavels door het hele land.