Vrijstaande villa kubuseiland Utrecht

Vrijstaande villa kubuseiland Utrecht

 

Kavel

In de wijk Terwijde te Utrecht is een eiland gerealiseerd waarop enkel kubusvormige huizen gerealiseerd mogen worden, variërend in de afmetingen van 6x6x6 meter tot 10x10x10 meter. Het kavel wordt enerzijds begrensd door de straat en aan de andere zijde door water. Aan de zijkanten wordt het kavel begrensd door de kavels van de buren. De woningen worden een kwartslag gedraaid op het kavel geplaatst, hierdoor richten zich altijd twee zijden van de woning op het water. Bij het ontwerpen van de woning vormde het zicht op het water een belangrijk uitgangspunt, zowel bij de indeling als in de gevel.

 

 

 

 

 


Indeling

Bij het ontwerpen van de woning was de oriëntatie op het water een belangrijk uitgangspunt. De opdrachtgevers wilde graag op meerdere plekken in de woning zicht houden op de waterpartij. Op de bovenste verdieping is een dakterras gemaakt op de hoek aan de waterkant. Dit terras is gelegen aan de hoofdslaapkamer en bied volop mogelijkheden om te zonnen of te genieten van een zonsondergang. Ook de toekomstige studeerkamer en de overloop hebben een toegang tot het terras. De hoofdslaapkamer wordt met de ruim opgezette badkamer verbonden door de inloopkast.

 

 

Aangekomen op de eerst verdieping opent de woning zich richting de waterzijde, door de vide en extra hoge en grote glasvlakken. De vide zelf wordt begeleidt door de overloop van waaruit een goed zicht is op de omgeving. Daarnaast zorgt de vide voor een verbinding van de woon- en slaapverdiepingen.

 

 

De begane grond is in verschillende ruimten opgedeeld, welke ieder een eigen karakter mee hebben gekregen. De positionering van een ‘gesloten’ blok op de begane grond, met hierin toilet, meterkast en toegang naar de kelder, zorgt voor een heldere verdeling van de ruimten op de woonverdieping. Vanuit de entree kan worden gekozen om direct de woonkamer te betreden of juist via de gang naar de keuken te gaan. Door een subtiel hoogte verschil op de woonverdieping krijgt iedere functie zijn eigen gedefinieerde ruimte. Het kookeiland wordt op het hogere deel geplaatst, evenals de grote eettafel. Gezien de centrale functie van de eettafel binnen het gezin is ervoor gekozen deze op de verhoging en in de vide te plaatsen. Hierdoor is het plafond ter plekke van de eettafel dubbel hoog en komt er op deze plek veel daglicht binnen. Het zitgedeelte van de woonkamer bevindt zich aan de lagere zijde van de verhoging, hierdoor heeft het plafond ter plekke van het zitgedeelte extra hoogte.

 

 

Gevels

Het gevelontwerp gaat uit van een raster waarbinnen een compositie wordt gemaakt van open en gesloten vlakken. De gesloten vlakken worden gemaakt door de metselwerk vlakken terug te leggen ten opzichte van het raster. Het raster zelf wordt opgebouwd uit een mix van horizontaal en verticaal metselwerk en de lijnen hebben overal de zelfde dikte. Enkel ter plekke van de dakrand wordt hier een uitzondering op gemaakt, zodat de woning goed beëindigd wordt. Ter plekke van de begane grond is ervoor gekozen de gesloten vlakken niet terug te leggen, hierdoor ontstaat een sterk contrast tussen plint en opbouw.

 

 

Aan de waterzijde is ervoor gekozen de hoek volledig in glas uit te voeren, hierdoor wordt de relatie tussen woning en omgeving versterkt. De entree wordt geaccentueerd door een luifel, hierdoor verbijzonderd de woning zich aan deze zijde.

 

 

Materialen

De gevels worden uitgevoerd in metselwerk, dat stootvoegloos wordt verwerkt. De steen heeft een donkere basis en een lichte toplaag, hierdoor ontstaat een rijk contrast binnen de steen zelf en zorgt de totaal gevel voor een luxe en eigentijdse uitstraling.

 

 

Op de hoek aan de waterzijde bevindt zich het dakterras. Het dakterras is aan de binnenzijde volledig afgewerkt met hout, hierdoor ontstaat een sterk contrast met de rest van de woning. De balustraden van het terras worden uitgevoerd in glas zodat het raster en de gevel compositie niet worden verstoord.

 

 

De hardhouten kozijnen worden achter het metselwerk gedetailleerd hierdoor worden de openingen in het raster geaccentueerd. Aan de onderzijde worden de kozijnen (en terug liggende metselwerkvlakken) begrensd door betonnen waterslagen.

 

 

 

Zelfbouw Villa Kubuseiland Utrecht 

 

Kubuseiland wordt een unieke zelfbouw wijk in Utrecht Terwijde. Niet alleen door de ligging maar ook door de huizen. Toekomstige bewoners van het eiland kopen een zelfbouwkavel en kunnen uit een aantal kubuswoningen, ontworpen door verschillende architecten, kiezen. Naast de 24 geselecteerde architectenbureaus zijn de ontwerpen voor de villa op Kubuseiland van EH-ARCHTECTS aan de selectie toegevoegd.

 

 

Er zijn randvoorwaarden opgesteld vanuit de gemeente om te zorgen dat het Kubuseiland te Utrecht in architectonisch opzicht opvalt: de villa heeft een kubusvorm. Er mogen ‘happen’ uit de kubus worden gehaald, maar de kubusvorm blijft herkenbaar. De maximale maat van een vrijstaande woning is 10x10x10 meter. De minimale maat is 9x9x9 meter. De bovenzijde van de kubuswoning moet voor een deel bestaan uit binnenruimte. Een ommuurde buitenruimte is ook toegestaan. Alle functies worden gerealiseerd binnen de kubusvorm, Ook de garage en bergruimte vallen binnen het volume. Hetzelfde geldt voor balkons, serres, dakterras en dergelijke.

 

 

Dit project in Utrecht Terwijde krijgt in totaal 45 woningen op een eiland. Het eiland heeft ook een Binnentuin, de kavels zijn hier anders ingedeeld dan op de rest van het eiland. Hierdoor zijn er twee extra kavels toegevoegd. Zo zijn er kavels beschikbaar van 367 m2 voor €230.000,- inclusief BTW voor een vrijstaande woning.

 

 

Het ontwerp voor deze woning van 10x10x10m is een onderzoek naar de toepassing van licht, openheid en ruimte binnen het bouwvolume. Er is ge-experimenteerd met binnen- en buitenruimte en de ongedefinieerde ruimte er tussenin. Hoe kan een buitenruimte onderdeel worden van de binnenruimte en hoe kan een buitenruimte omsloten worden en als kamer fungeren?

 

 

Binnen de kubusvorm zijn verschillende typen buitenruimten ontworpen, om naast het traditionele leven binnenin de woning en in de tuin een extra type verblijfsruimte te creeren. In de woning is een heldere scheiding tussen wonen en slapen. Aan de waterzijde zijn de woonfuncties geplaatst, met de buitenruimten op de het zuiden. De slaapkamers (4x) en badkamers (2x) liggen aan de straatzijde en worden van het wonen gescheiden door een zone met horizontale en verticale ontsluiting. Deze scheiding is visueel en zorgt voor een grote doorlopende ruimte zonder gangen en deuren.

 

 

Voor meer informatie over Villa Kubuseiland Terwijde Utrecht: www.utrecht.nl

 

 

 

Zelfbouw architect? EH-ARCHITECTS. Architectenbureau Den Haag BNA

 

 

Een kavel op het oog en op zoek naar een ervaren zelfbouw architect? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

 

 

EH-ARCHITECTS. is een architectenbureau uit Den Haag gespecialiseerd in duurzame zelfbouw en samenbouw projecten voor particulieren met een bijzondere woonwens. Wij ontwerpen, begeleiden en realiseren duurzame en betaalbare woningen met hoge architectonische kwaliteit op zelfbouwkavels door het hele land.