Aardgasvrij (zelf)bouwen per 1 juli 2018

Aardgasvrij (zelf)bouwen per 1 juli 2018

Goed nieuws voor de energietransitie: aardgas vrij (zelf)bouwen. Alle nieuwbouw en zelfbouw woningen in Nederland worden aardgasvrij. Deze plannen waren al langer bekend, maar door de zware aardbeving in het Groningse Zeerijp in januari van dit jaar is alles in een stroomversnelling geraakt. Daarom is op 8 mei bekendgemaakt door de Rijksoverheid dat de wet nu op 1 juli 2018 al wordt ingevoerd. Dat betekent dat elk nieuw gebouw en dus ook de zelfbouw woningen, waarvoor ná 1 juli 2018 (!) een omgevingsvergunning aanvraag ingediend wordt, aardgasvrij gebouwd moet worden.

Dit vraagt wel veel en snelle actie voor alle (zelf)bouwprojecten die nu al in ontwikkeling zijn. Deze website is erop gericht om de particuliere zelfbouwers zoveel mogelijk te helpen met deze aanpassing van de woning naar aardgasvrij. Onder aan deze pagina vindt u meer informatie over technische alternatieven voor bouwen zonder aardgas en de mogelijkheden die er zijn op financieel gebied.

Aardgasvrije zelfbouw voor een duurzame woning

Wat te doen als je al bezig bent met het ontwerp van je eigen woning?

Het belangrijkste is dat u zo snel mogelijk met uw zelfbouw architect of bouwbedrijf bespreekt op welke manier zij hun energie-oplossing voorstellen. EH-ARCHITECTS heeft ruime ervaring hiermee en al oplossingen paraat voor aardgasvrij (zelf)bouwen. Veel van deze duurzame oplossingen zijn namelijk al op diverse zelfbouw locaties in Nederland door ons gerealiseerd, onder andere bij deze Duurzame woning Coendersbuurt Delft (aardgas vrij) en deze EPC=0 woning Erasmushove Den Haag. Voor sommige woningen zal dit nog wel extra werk betekenen en soms ook (kleine) aanpassingen in het ontwerp.

Zelfbouw aardgas vrije woning kavels Erasmushove den Haag EPC = 0

Meer informatie

Wilt u meer weten over aardgasvrij verwarmen, hoe het zit met tarieven en kosten, welke subsidies er beschikbaar zijn vanuit het Rijk, de ervaringen van andere zelfbouwers of contactgegevens? Via onze website houden wij u op de hoogte. Ook zal het Rijk de komende maanden extra informatie gaan leveren.

Achtergrond

Op 30 januari 2018 heeft de Tweede Kamer op initiatief van D66 en VVD een amendement aangenomen bij de behandeling van de Wet Voortgang Energietransitie (Wet VET) waarmee het aanleggen van aardgasleidingen voor nieuwbouw verleden tijd is. Dit wetsvoorstel is op 3 april als hamerstuk door de Eerste Kamer aangenomen. Daarna heeft een stevige discussie achter de schermen plaatsgevonden over de haalbaarheid van de datum 1 juli. Er was geen discussie over de beslissing zelf, maar er was wel twijfel of 1 juli haalbaar was. Op 8 mei is in de Staatscourant gepubliceerd dat de wet definitief op 1 juli 2018 in werking treedt

Welke technische oplossingen zijn er mogelijk zonder aardgas?

EH-ARCHITECTS heeft uitgezocht op welke manier jouw zelfbouw woning energieneutraal kan worden. Daarbij is gasvrije nieuwbouw een belangrijke eerste stap. Er zijn meerdere technische oplossingen mogelijk, maar er zijn er twee die de voorkeur hebben: een stadsverwarmingsnet of een warmtepomp.

Om gebruik te kunnen maken van een stadsverwarmingsnet moet dat warmtenet natuurlijk wel in uw buurt zijn. Voor u als particuliere zelfbouwer betekent dit het volgende:

Gaat u bouwen op een locatie waar stadsverwarming is? Dan hoeft u niets te veranderen. Deze gebieden zijn namelijk al aardgasvrij. In alle overige gebieden zal een warmtepomp in de meeste gevallen de beste oplossing zijn. Vaak valt dan de term ‘all-electric’. Dat komt omdat een warmtepomp met behulp van elektriciteit warmte en warm water geeft.

Warmtepompen zijn er in twee soorten. Lucht-warmtepompengebruiken de buitenlucht als bron, warmte-warmtepompen gebruiken water als bron, meestal is dat water uit de bodem. Vrijwel alle leveranciers van gasketels hebben ook een ruim aanbod in warmtepompen. De branchevereniging van deze leveranciers is voorbereid op deze omschakeling en juicht dit ook toe.

Hoe werkt een warmtepomp?

De meest eenvoudige uitleg is die van een koelkast. In een koelkast stop je elektriciteit en je maakt daarmee de binnenkant koud. Aan de achterkant van de koelkast voel je de warmte. Een warmtepomp werkt hetzelfde, met een groot verschil: je zorgt dat de warme kant het huis in komt.

Daarmee is ook duidelijk dat een warmtepomp lang niet zo nieuw is, want de techniek hiervan wordt al meer dan 100 jaar toegepast.

Belangrijk is dat in een drinkwaterbeschermingsgebied je vaak geen waterwarmtepomp mag toepassen. In die gevallen wordt meestal een luchtwarmtepomp gekozen. Op deze kaart kunt u zien of u gaat bouwen in een drinkwaterbeschermingsgebied.

Financiele mogelijkheden en subsidies

Banken bieden nu al extra hypotheek aan voor de maatregelen die nodig zijn voor aardgasvrij bouwen. Deze extra hypotheek hangt dan niet meer af van inkomen, maar van de te verwachten lagere energierekening in de toekomst. Geld dat je namelijk niet meer uit hoeft te geven aan de gasrekening, kun je gebruiken om de hypotheek te betalen.

Alle banken mogen deze oplossing aanbieden, maar nog niet alle banken doen dit. De verwachting is dat dit snel zal veranderen, nu de wetgeving is gewijzigd. Het Nibud heeft hierover vorig jaar advies gegeven aan het Rijk. Dat leidde tot nieuwe leennormen. De aanschaf van de extra maatregelen kan dus meegenomen worden in de hypotheek. Op de websites van het Lente Akkoord en de Rijksoverheid wordt dit toegelicht.

Voor warmtepompen geldt dat het Rijk nu een subsidieregeling heeft: ISDE. Hiermee kunt u duizenden euro’s subsidie krijgen op de aanschaf van uw warmtepomp.

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) geeft u een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

De Rijksoverheid stimuleert Nederlandse huishoudens en bedrijven om minder gas te gebruiken en meer duurzame warmte. Dit bespaart energie en dringt de CO2-uitstoot terug.

(bron: https://almeregeeftenergie.almere.nl/het-nieuwe-energie-bouwen/technische-en-financiele-mogelijkheden/)

Zelfbouw architect? EH-ARCHITECTS. Architectenbureau Den Haag 

Een kavel op het oog en op zoek naar een ervaren zelfbouw architect? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

EH-ARCHITECTS. is een architectenbureau uit Den Haag gespecialiseerd in duurzame zelfbouw en samenbouw projecten voor particulieren met een bijzondere woonwens. Wij ontwerpen, begeleiden en realiseren duurzame en betaalbare woningen met hoge architectonische kwaliteit op zelfbouwkavels door het hele land.