Nieuwbouw 16 nul-op-de-meter-woningen Ik-bouw-betaalbaar in Den Haag

Eind 2018 heeft Wethouder Van Tongeren van Duurzaamheid en Energietransitie (DET) het startschot gegeven voor de bouw van de eerste energieneutrale (nul-op-de-meter) en betaalbare zelfbouwwoningen voor starters in Den Haag. Deze 23 starterswoningen worden gerealiseerd op zelfbouwkavels Woerd in Deelplan 20 Ypenburg te Den Haag en krijgen een aardgasvrij energiesysteem bestaande uit oa. een bodemwarmtepomp dat leidt tot nul energieverbruik op jaarbasis, ofwel Nul op de Meter!

De gemeente Den Haag maakt deze zelfbouw kavels mogelijk volgens de regeling ‘Ik bouw betaalbaar in Den Haag’, waarbij kopers gebruik (kunnen) maken van de starterlening voor de realisatie van hun droomwoning. Voor het ‘Ik bouw betaalbaar in Den Haag’ programma heeft EH-ARCHITECTS een basiswoning ontworpen, welke in combinatie met een aannemer voor een vaste prijs is aangeboden. In totaal realiseren wij op de kavels Woerd te Deelplan 20 Ypenburg 16 woningen.

Ik-bouw-betaalbaar in Den Haag

De eerste 35 betaalbare kavels die de gemeente Den Haag beschikbaar stelt om een eigen eengezinswoning op te bouwen, zijn in rap tempo verkocht. Er hadden zich in korte tijd ruim honderd gegadigden gemeld.

De kavels zijn bedoeld voor huishoudens met een jaarinkomen tussen de 30.000 en 38.500 euro. Voormalig Wethouder Joris Wijsmuller van Wonen wil zo een nieuwbouwhuis bereikbaar maken voor de prijs van een sociale huurwoning. De regeling ‘Ik Bouw Betaalbaar’ richt zich op starters op de woningmarkt, die gewoonlijk niet aan een nieuwbouwwoning kunnen komen. Elke deelnemer financiert wat hij kan en krijgt voor het resterende deel – tot een maximum van 30.000 euro – een starterslening.

Van de 35 uitgegeven kavels liggen er twaalf aan de Cannenburglaan in Moerwijk Den Haag. De overige 23 kavels zijn gesitueerd bij het Hofbad in Deelplan 20 Ypenburg Den Haag. De kavelkopers laten de woningen naar eigen wens ontwerpen en realiseren door een 3-tal architecten en bouwbedrijven.

Sinds 2009 zijn er in Nederland bijna 1.000 Ik Bouw Betaalbaar woningen gebouwd. Het merendeel van de woningen bevindt zich in Almere, de rest in Nijmegen en Oud-Beijerland. In de periode 2018-2019 worden daar in Den Haag 35 woningen aan toegevoegd.

Kijk voor meer informatie op de site van de gemeente Den Haag: via deze link ‘Ik bouw in Den Haag’