
Oplevering 13 Herenhuizen Crispijnstraat Den Haag
Onlangs hebben wij 13 herenhuizen a/d Crispijnstraat te Den Haag opgeleverd.
Eind 2013 zijn wij door Lens Vastgoed gevraagd het ontwerp te maken voor de nieuwbouw van 13 eengezinswoningen a/d Crispijnstraat ter plaatse huisnummers 72-74 in Den Haag. Het plan biedt ruimte aan 13 eengezinswoningen, elk met een eigen parkeerplek en een tuin op het zuiden, bijna uniek voor een woning van deze grootte in het Zeeheldenkwartier. Een woning in De Crispijn is een duurzame woning met een ruime woonverdieping, 4 a 5 slaapkamers, werkkamer en parkeergarage/ berging op de begane grond, een knusse tuin op het zuiden en legio aan indelingsvarianten en duurzaamheidsopties.

De indeling is anders dan anders: De 13 woningen hebben de woonverdieping op de 1e etage met een tuin op het zuiden. Het parkeren is op eigen terrein opgelost, waardoor elke woning een eigen parkeerplek en ruime berging heeft. Op de 2e verdieping is ruimte voor 4 slaapkamers en op de begane grond is er de mogelijkheid voor een extra slaapkamer of kantoor aan huis. De woonverdieping staat in open verbinding met de tuin, die door dubbele openslaande deuren bereikt wordt. Daarnaast is de woonverdieping voorzien van vloerverwarming, extra verdiepingshoogte en valt er veel daglicht binnen door de grote ramen aan zowel de voor- als achterkant van de woning.
Van buiten sluit het ontwerp aan bij de langgerekte bouwblokken in de rest van de Crispijnstraat. De Crispijn is 1 helder woonblok met een grote mate van samenhang tussen de 13 woningen onderling. Het nieuwe woningblok sluit aan bij de schaal van de bestaande bebouwing in de straat, terwijl de architectuur van de nieuwe bebouwing aansluiting zoekt bij de architectuur uit de rest van het Zeeheldenkwartier.
Er is 1 helder woningtype ontworpen waar op subtiele wijze op wordt gevarieerd. Zo is er tegelijk individualiteit en herkenbaarheid mogelijk en blijven alle woningen onderdeel uitmaken van het
bouwblok. Architectonisch sluit dit woningtype aan bij de bestaande bebouwing in het Zeeheldenkwartier, door te refereren aan oa. de klassieke raamverdeling, hanenkammen en spekbanden van deze in eclectische stijl gebouwde woningen. Alle woningen krijgen gevelmetselwerk in een rood/ oranje baksteen met witte spekbanden, klassieke hardhouten kozijnen in kleur wit, hanenkammen boven de ramen en voordeur, evenals een klassiek sierlijst met smetplank.

De verschillen per woning zijn klein en blijven beperkt tot een aantal variaties in het metselwerk van de spekbanden. Zo ontstaat er identiteit en herkenbaarheid voor de bewoners en blijft de eenheid van het blok intact. Een verschil dat subtiel waarneembaar is en toch een eigen uitstraling aan de woning geeft. De kozijnen en draaidelen (m.u.v. de voordeur) worden in witte kleur uitgevoerd, waardoor naar verwachting de bewoners in de loop der tijd ook hier een eigen kleur invulling aan geven. Op termijn krijgt elke woning dan echt een eigen identiteit en blijft het deel uitmaken van het grotere geheel van 13 woningen en de Crispijnstraat.
De 13 woningen van De Crispijn zijn volledig flexibel indeelbaar. Naast de basisindeling zijn er verschillende indelingen op de slaapverdieping mogelijk met keuze uit oa. 3 of 4 ruime slaapkamers,
waskamer, inloopkast, apart toilet, ligbad of inloopdouche, extra bergruimte, etc. Daarnaast kunt u ervoor kiezen te wonen of koken aan de voorzijde met uitzicht op de straat of aan achterzijde aan de tuin. De woonverdieping biedt voldoende ruimte om een ruime keuken met hoekopstelling of kookeiland te plaatsen. Ook is het mogelijk een kleine vide tussen de woonverdieping en de begane grond te creeren, waardoor de werkkamer op de begane grond met de woonverdieping op de 1e verdieping wordt verbonden.
Los van de indeling worden er enkele duurzaamheidsopties aangeboden, waaronder een groendak, zonnepanelen, zonneboiler en/ of vloerverwarming door de gehele woning. Zo wordt het mogelijk de woning een A++/A+++ label te geven. De woningen worden in de basis voorzien van HR++-glas en hoogwaardig isolatiemateriaal. Daarmee behalen alle woningen een EPC-waarde van < 0,6 en Energielabel A+.
“Het Zeeheldenkwartier heeft een stenig karakter door het vrijwel ontbreken van voortuinen. De groenvoorziening is beperkt tot de plantsoentjes van de twee pleinen, en de wijk wordt getypeerd door relatief smalle en lange rechte straten met gesloten bouwblokken. Een kenmerk van het Zeeheldenkwartier was het grote aantal winkels op de afgeschuinde hoeken van de gesloten bouwblokken. De winkels zijn voor een groot deel verdwenen.”

Vormgeving zijgevel a/d Elandstraat
De Elandstraat is een belangrijke hoofdstraat in het Zeeheldenkwartier, waarin ter hoogte van de Crispijnstraat geen sprake is van gesloten vormgegeven zijgevels, zo heeft ook de bestaande bebouwing een transparant vormgegeven kopgevel aan de Elandstraat.
De nieuwbouw opent zich naar de Elandstraat en de hoekwoning krijgt een transparante gevel met op alle verdiepingen veel ramen, waardoor er een levendige interactie ontstaat tussen het blok en de Elandstraat. Op de begane grond wordt de mogelijkheid geboden de ruimte als kantoor aan huis of commerciele ruimte te gebruiken, zodoende is hier het ritme van smalle ramen doorbroken om een aantal bredere ramen aan de straatzijde te realiseren.
De woning op de hoek wordt afgeschuind en krijgt een twee voordeur op de hoek. Het afschuinen van de hoek een kenmerkend voor de bouwblokken in het Zeeheldenkwartier, waardoor de hoek zich opent en er meer zicht is van en naar de Elandstraat.

Schaal
Uit analyse van dit deel van het Zeeheldenkwartier, blijkt dat de kleinschalige architectuur in de Crispijnstraat met 2 bouwlagen en een steile kap eerder uitzondering is en dan regel. De bebouwing in de Crispijnstraat bestaat uit een aantal langgerekte homogene blokken opgebouwd uit een enkel woningtype, waar in de loop der jaren kleine variatie is ontstaan door oa. het vervangen van kozijnen, deuren, dakkapellen en een nieuwe kleur voeg en/ of buitenschilderwerk.
De nieuwbouw sluit aan bij de langgerekte homogene bouwblokken in de rest van de Crispijnstraat, door 1 helder woonblok te maken met een grote mate van samenhang tussen de 13 woningen onderling. Het nieuwe woningblok sluit aan bij de schaal van de bestaande bebouwing in de straat, terwijl de architectuur van de nieuwe bebouwing aansluiting zoekt bij de architectuur uit de rest van de wijk.
Er is 1 helder woningtype ontworpen waar enkel op subtiele wijze op wordt gevarieerd. Zo is er tegelijk individualiteit en herkenbaarheid mogelijk en blijven alle woningen onderdeel uitmaken van het bouwblok. Architectonisch sluit dit woningtype aan bij de bestaande bebouwing in het Zeeheldenkwartier, door te refereren aan oa. de klassieke raamverdeling, hanenkammen en spekbanden van deze in eclectische stijl gebouwde woningen.

Bouwvolume en goothoogte
In zowel de Da Costastraat als de Helmerstraat heeft de meerderheid van de woningen een goothoogte van 9 a 10m. In de Crispijnstraat is deze verdeling lager, met een meerderheid van de woningen een goothoogte op ca. 6-7m. Wel is er een wezenlijk verschil tussen de woningen in de rest van het Zeeheldenkwartier en de woningen in de Crispijnstraat waar te nemen. Woningen in het Zeeheldenkwartier met een goothoogte van ca. 6-7m hebben doorgaans een schilddak, terwijl de woningen aan de Crispijnstraat een dakterras aan de voorzijde hebben of een steile kap aan de voorzijde, hetgeen weinig voorkomt in de rest van de wijk. Het laatst genoemde type woningen (2 bouwlagen met een stijle kap) heeft een goothoogte op ca. 6m maar oogt door de stijle kap aan de voorzijde een stuk hoger dan de overige woningtypen in de wijk met een goothoogte op 6m (2 bouwlagen met een schilddak).
Uit de analyse blijkt tevens dat de woningen aan het begin en het einde van de onderzochte woonstraten in dit deel van het Zeeheldenkwartier in hoogte toenemen. Zowel richting de Elandstraat als de Veerkade is een hoger aantal woningen met goothoogte tussen 9-10m ofwel 3 of meer bouwlagen dan in het midden van de straat. Deze opzet wordt overgenomen in het plan. De nieuwe woningen worden zodoende gebouwd over 3 bouwlagen met een goothoogte van 9-10m.
Typologie en variatie
Er is 1 woningtype ontworpen waarbij binnen het type wordt gevarieerd. Alle woningen krijgen gevelmetselwerk in een rood/ oranje baksteen met witte spekbanden, 1 type kozijn in kleur wit, hanenkammen boven de ramen/ voordeur en een klassiek sierlijst met smetplank.
De verschillen per woning zijn klein en blijft beperkt tot een aantal variaties in het metselwerk van de spekbanden. Zo ontstaat er identiteit en herkenbaarheid voor de bewoners en blijft de eenheid van het blok intact. Een verschil dat subtiel waarneembaar is en toch een eigen uitstraling aan de woning geeft.
De kozijnen en draaidelen (muv de voordeur) worden in witte kleur uitgevoerd, waardoor naar verwachting de bewoners in de loop der tijd ook hier een eigen kleur invulling aan geven. Op lange termijn krijgt elke woning dan echt een eigen identiteit en blijft het deel uitmaken van het grotere geheel van 13 woningen. Het bouwblok wordt gerealiseerd als een eenheid en het plan wordt als 1 helder (homogeen) blok vormgegeven en gedetailleerd.