Kanaleneiland-noord, een rationeel geplande wederopbouwwijk uit de jaren ‘50/ ‘60, is een probleemwijk en is als wijk afgesloten van de stad. Het grootste probleem is een tekort aan diversiteit, zowel in woningvoorraad (>80% sociale huur) als inwonende bevolkingsgroep en slecht onderhouden en gedefinieerde openbare ruimte. De bewoners komen de wijk niet uit en omwonenden gaan de wijk niet in. Dit heeft geleid tot sociaal cultureel isolement en ghetto vorming.
Het doel is differentiatie in woningvoorraad en het doorbreken van monocultuur door het introduceren van heterogeniteit in infrastructuur, (woon)voorzieningen en openbare ruimte. het beoogd effect is stimulering van culturele integratie via ontmoeting in het publiek domein, evenals het introduceren van kwaliteit van groenvoorzieningen en openbare ruimte en daarmee stimulering van interactie tussen verschillende bevolkingsgroepen en omwonenden onderling.
De openbare ruimte, het Attleeplantsoen en park-boulevard ARK-zone, biedt ruimte voor wisselwerking en ontmoeting op grotere schaal. Hier komen de wijk en de stad samen: recreatie en interactie tussen mensen met een verschillende achtergronden. Voorzieningen die de wijk bedienen (micro niveau) worden geplaatst in het centrum van de wijk, terwijl de voorzieningen die een groter deel van de gemeenschap dienen (macro niveau) worden in paviljoens op een centrale as in de wijk geplaatst. Deze as verbindt de ARK-zone met het centrum van de wijk, waardoor de wijk geopend wordt richting de park-boulevard om interactie tussen bewoners in de wijk en bezoeker uit de stad te stimuleren.
De infrastructuur (toegankelijkheid en verbinding) speelt een belangrijke rol op zowel micro- (wijk) als macroniveau (stad). Door autoverkeer te vereenvoudigen en de oost-west/ noord-zuid verbindingen te verbeteren, krijgt de wijk een heldere scheiding tussen snel en langzaam verkeer. Hierdoor ontstaat een heldere openbare ruimte, die tegelijk het Attleeplantsoen en de park-boulevard AMSTERDAM-RIJN-KANAAL-zone verbindt. hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen prive, semi-openbare en openbare ruimte. Prive buitenruimte behoort toe aan de eengezinswoningen, terwijl de semi-openbare ruimte de bewoners van de appartementen een eigen omsloten ruimte geeft waar zij zorg voor moeten dragen en waar zij wisselwerking met de omgeving aan kunnen gaan.
Renovatie